Pater Karel

Bed en Breakfast de Kommelhoek Munstergeleen

In Munstergeleen is het geboortehuis van Karel Houben –sinds 1954 als kapel ingericht- mede dankzij die heiligverklaring opnieuw een veelvuldig door pelgrims bezocht bedevaartoord geworden.

Karel Houben, zoals hij in Limburg vooral bekend is, werd in 1821 in Munstergeleen geboren als zoon van de plaatselijke molenaar. Al jong wilde hij priester worden. In 1854 trad hij in bij de paters Passionisten.
Als priester werd hij uitgezonden naar Engeland en later naar Ierland. Daar trok pater Karel zich vooral het lot van de arbeiders in Dublin aan, die in zeer armoedige omstandigheden leefden. Karel trok predikend en luisterend rond en hij werd al snel als ‘de heilige pater Charles’ beschouwd. Niet omdat hij grote daden verrichtte, maar gewoon omdat hij steeds voor de mensen klaarstond. Met name zieken klopten bij hem aan en er zijn veel verhalen bekend van mensen die genazen, nadat zij door Father Charles gezegend waren. Zijn klooster werd een echt pelgrimsoord.

Pater Karel overleed- zelf door ziekte ernstig verzwakt- op 5 januari 1893. In 1937 werd het proces tot heiligverklaring van pater Karel geopend. Dit leidde in 1988 tot zijn zaligverklaring en in 2007 tot zijn heiligverklaring.

Naar boven