Pieterpad

Bed en Breakfast de Kommelhoek - Munstergeleen

Wandelen van Pieterburen naar de Sint Pietersberg, kijken in het gezicht van Nederland. Het is een ware ontdekkingsreis, zolang we onze ogen goed openhouden.

We lopen langs een grens, die bereikt is, de grens tussen natuur en cultuur. Hoe nederig is ons land, waar de natuur op de knieen is gebracht en de cultuur haar plaats heeft ingenomen? De wetten van de cultuur zijn gaan gelden voor elke centimeter natuur. Vroeger werd zij ontgonnen, nu beschermd, als het moet tot de laatste grasspriet.
Laten we gaan lopen. Want als wij de natuur een handje willen helpen, moeten we eerst zien, hoe het met haar is!

In ons jachtige leven verplaatsen we ons soms met de fiets, veel vaker nog met de heilige koe. Uren lang wandelend, in stilte genietend, zien we de natuur. We ruiken haar en ja, we proeven haar! Daarvoor is het Pieterpad, opdat wij het leven kunnen voelen zoals het is en zou moeten zijn. De natuur in het groot, waar zij zich lijkt te hebben teruggetrokken op de heuvels, bijna lettelijk vluchtheuvels. De natuur in het klein, de bomen, de struiken en het water. Akkers, bezaaid met kleine roosjes, zover als het blote oog reikt. En eromheen schrikdraad, slechts 15 centimeter hoog, voor de konijnen. Wandelend genieten we, wandelend leren we en wandelend leven we! En dan zijn er die kleine verrassingen. Gastenboeken in cafeetjes, met de indrukken die er voor eeuwig in gegrifd staan. Door andere wandelaars die ons voorgingen. Want ook dat is het Pieterpad, we lopen in elkaars voetsporen. Wandelen maar!!

In onze Bed and Breakfast kunnen wij U informatie bieden over de vele etappes uit het schitterende Pieterpad, die U al wandelend een laten worden met de prachtige Zuid-Limburgse natuur.

Naar boven